woensdag 27 februari 2013

De halve finale van 1977: Tranen van geluk in de Galgenwaard

Na de zege in de kwartfinale op de grote rivaal in die tijd, MVV, wacht op 28 april 1977 in de halve finale eredivisionist FC Den Haag. Eerstedivisieclub PEC Zwolle zorgt voor een gigantische stunt door FC Den Haag na verlenging te kloppen.

Het televisieduo Frits Barend en Henk van Dorp volgt die avond scheidsrechter Gerrit Berrevoets. Gebrek aan respect voor de arbitrage blijkt ook anno 1977 al een hot item, zo blijkt uit de minidocu. Berrevoets is in de eerste helft mikpunt van de Zwolse fans, nadat hij FC Den Haag een dubieuze strafschop toekent: “Van enig ontzag is in dit land totaal geen sprake”, klaagt Berrevoets. Let ook even op de respectabele afro van Frits Barend.

Net als een jaar eerder moet de wedstrijd op neutraal terrein worden afgewikkeld. Plaats van handeling is de oude Utrechtse Galgenwaard. Ruim 7.000 Zwolse supporters reizen af naar de Domstad, waar ze de Hagenezen (5.000 man sterk) in aantal overklassen. Bijkomend voordeel is dat de aanwezige Utrechters op de Bunnik-zijde (de oervaders van het dan opkomende voetbalvandalisme) partij kiezen voor Zwolle. Maar eredivisionist Den Haag, met aanvoerder en anchorman Aad Mansveld, is wel de huizenhoge favoriet.

Al in de dertiende minuut krijgt Den Haag een omstreden penalty van scheidsrechter Berrevoets. Bob Nieuwenhout, die Gerards vervangt (hij is in de ban gedaan vanwege zijn aangekondigde vertrek), stopt in eerste instantie, maar via de rebound gaat de bal er toch in. Dat is het sein voor PEC om alle remmen los te gooien. Den Haag wordt de gehele verdere wedstrijd overtroefd, zowel op het veld als (vocaal) op de tribune. De Zwollenaren krijgen kans op kans, maar missen net zo vaak. Dankzij een goal van Koko Hoekstra komt PEC toch langszij. Zwolse fans trekken de hekken van het oude stadion bijna uit de grond en er wordt ‘feestelijk’ een grote groen-gele Haagse vlag in de fik gestoken. Rond het veld wordt vooral door de Haagse fans stevig geknokt met de politie. De sensatie op het veld is compleet als Tjeerd van ’t Land in de verlenging het winnende doelpunt binnenkopt. PEC Zwolle staat in de finale!

“Met groot enthousiasme werd na het laatste fluitsignaal van Gerrit Berrevoets het speelveld bestormd, dat net zo druk bezet was als de Grote Markt op Koninginnedag. Hoog gingen de vermoeide voetbalhelden op de schouders. Uren nadien laaide de feestvreugde nog hoog op. Op weg van Utrecht naar Zwolle lange rijen autoverkeer met hoofdzakelijk Zwollenaren. In tientallen bussen en honderden personenauto’s.”

Geen opmerkingen: