zondag 7 november 2010

Unieke beelden: PEC Zwolle-supporters op weg naar de bekerfinale

In 1977 heeft PEC Zwolle een sterk team dat op weg is naar het kampioenschap. Het stadion is wekelijks uitverkocht en de bekerfinale wordt bereikt. Honderden bussen en auto's zijn op weg naar de Nijmeegse Goffert. Bekijk unieke beelden van PEC-supporters die de stemming erin houden: "Het zijn maar stomme Tukkers, ha-ha-ha."

FC Zwolle - FC Twente 7 februari 2001


Het nieuwe seizoen 1999-2000 ontpopt zich tot het beste jaar uit de historie van FC Zwolle. Niet dat het elftal spectaculair is vernieuwd. Alleen middenvelder Henk van Steeg is door de nieuwe trainer Dwight Lodeweges opgehaald bij zijn oude club VVOG.
De heerlijke openingswedstrijd van het seizoen tegen NAC, onder een aangenaam augustuszonnetje, is de voorbode van wat een sensationeel seizoen zal worden. De net gedegradeerde Bredanaars zijn met hun nieuwe stadion, hoge begroting en sterke spelersgroep de gedoodverfde titelkandidaat. Maar Zwolle deelt in die eerste wedstrijd een gevoelige tik uit door verdiend met 4-3 te winnen.
Het is het begin van een reeks overtuigende overwinningen. Het tactisch fundament van de ploeg, neergelegd door Everse, is door Lodeweges ogenschijnlijk gesublimeerd. De spelers vinden elkaar blindelings en het tempo ligt hoog. Tijdens sommige wedstrijden staat een wisselspeler minutenlang langs de lijn te wachten op een doodspelmoment, om in te vallen. Maar FC Zwolle houdt de bal vaak zo lang in de ploeg, dat de invalbeurt korter duurt dan gepland.
De ploeg gaat als lijstaanvoerder de winterstop in. NAC hijgt de koploper in de nek, dat wel. Ook het sterke FC Groningen mengt zich in de titelstrijd. De Zwolse supporters dromen stilletjes al van het kampioenschap.


De eerste wedstrijd na de winterstop, met Henk Timmer op doel, is de kraker tegen NAC. Het Fujifilm Stadion is stijf uitverkocht en ruim 1.000 Zwolse supporters reizen hun ploeg via de verplichte buscombiregeling achterna. Een respectabel aantal voor een competitieduel in de eerste divisie, halverwege het seizoen. De fanatieke steun van de supporters ten spijt deelt NAC een gevoelige klap uit: 2-0. Plotseling is FC Zwolle van koploper gedegradeerd tot achtervolger. Lof is er wel, van NAC-aanvoerder Alfred Schreuder: “Als ik FC Zwolle zie voetballen, geniet ik. Zij spelen prachtig positiespel. Wij hebben dat niet kunnen brengen.”
In de daaropvolgende topper tegen FC Groningen is het van hetzelfde laken een pak. “In het uitverkochte Oosterpark gaf Zwolle bij tijd en wijle les in positiespel; bij balbezit altijd mensen in beweging, altijd een extra man om de bal af te spelen of rugdekking te geven”, stelt de verslaggever van Voetbal International vast. “Daarnaast heeft de ploeg het één keer raken en het vinden van de derde man tot handelsmerk verheven.” Maar in de kracht van het elftal schuilt meteen ook de zwakte: Zwolle is tegen de Groningers niet in staat om onvoldoende vechtlust en overlevingsdrang aan de dag te leggen. De noorderlingen winnen met opportunistisch voetbal met 2-1.
Aan het eind van de competitie bouwt NAC de voorsprong verder uit, tot acht punten. Zwolle eindigt als tweede en Groningen wordt derde. Beide clubs gaan als favoriet de nacompetitie in. Dirk Jan Derksen beleeft een topjaar, hij maakt 28 doelpunten. Vaak hoeft hij op de rand van het vijfmetergebied de bal alleen maar binnen te schuiven.
In de nacompetitie gaat het opnieuw mis. De strijd om het kampioenschap heeft zijn tol geëist. Het fris van de lever voetballende RBC Roosendaal wint zelfs in Zwolle, terwijl in zeventien competitiewedstrijden daarvoor niet één thuisnederlaag werd geïncasseerd. De trainer van de Roosendalers, Robert Maaskant, neemt zo revanche voor het feit dat hij geen hoofdtrainer mocht worden in Zwolle. Op de laatste dag van de nacompetitie moet FC Zwolle hopen op een nederlaag van RBC – dat sinds de terugkeer in het betaald voetbal in 1983 nooit de eredivisie bereikte – bij Excelsior. Tot ieders ontzetting winnen de Roosendalers ook in Rotterdam, zodat de 5-0 overwinning op Cambuur niet van waarde is. Het jaar erop eindigen NAC en FC Groningen (dat de nacompetitie wel won) in de eredivisie in de middenmoot.


Als vervanger van Timmer wordt voor 200.000 gulden Johan van der Werff overgenomen van Dordrecht ’90. Ook Ignacio Tuhuteru maakt een stap omhoog, hij verkast naar sc Heerenveen. Dirk Jan Derksen wordt getransfereerd naar Austria Wien voor één miljoen Duitse marken.
De transfers die deze spelers mede dankzij het goede teamspel verdienen, hebben ook een positieve kant, weet Marco Roelofsen. “Doordat we zo goed voetbalden, hadden we een aantrekkingskracht op andere spelers. Ze stonden bij wijze van spreken in de rij. Mijn neefje is daarvan een goed voorbeeld. Wij speelden met echte vleugelspitsen en dat is de omgeving waarin Richard Roelofsen gedijt.”
Het vertrek van ‘Iggy’ Tuhuteru wordt opgevangen door de doorbraak van een echt Zwols supertalent: Dominggus Lim-Duan. De zoon van een Molukse vader en een Nederlandse moeder speelt zich als zeventienjarige in de basis. Hij is snel en allround; hij kan op verschillende posities uit de voeten.
Op basis van de prestaties en vooral het spel van het vorige seizoen behoort FC Zwolle tot de titelkandidaten. Maar de ploeg slaagt er in het seizoen 2000-2001 niet in aan het hoge verwachtingspatroon te voldoen. De ploeg eindigt dat jaar op de derde plaats, op respectabele afstand van kampioen FC Den Bosch.
Het bekertoernooi levert wel een prachtige wedstrijd op. In de kwartfinale op 7 februari 2001 is FC Twente de tegenstander. De rook van het afgestoken vuurwerk trekt nog over de volle tribunes als John den Dunnen FC Zwolle al na veertig seconden op voorsprong zet. Lang kan Zwolle daarvan niet genieten. De grensrechter promoveert de inzet van goaltjesdief Vennegoor of Hesselink die ruim vóór de lijn strandt, tot doelpunt. “Misschien was ik dronken, maar die bal was echt nog vóór de lijn. Het kan zijn dat ik hem van de lijn heb gehaald, maar over de lijn was hij zeker niet”, foetert Van der Werff na afloop. Zwolle komt nog een keer op voorsprong, maar uiteindelijk wint FC Twente de spectaculaire Overijsselse derby met 3-4.


Aan het eind van het seizoen bevestigt FC Zwolle wederom zijn status als de enige echte Joop Zoetemelk van de nacompetitie. Ditmaal is er na zes wedstrijden een tweede plek ingeruimd achter Fortuna Sittard. Vanaf het seizoen 1996-1997 hebben de Zwollenaren nu vijf keer op rij meegedaan, en steeds werden ze tweede.

Is dat pech? “We haalden het telkens niet en dus waren we net niet goed genoeg”, stelt Marco Roelofsen realistisch vast. “Natuurlijk was het opnieuw een gigantische teleurstelling. Ik was naar Zwolle gekomen om te promoveren. Als het dan steeds niet lukt en je wordt steeds maar ouder, dan weet je dat het steeds moeilijker wordt. Maar als je het niet afdwingt, heb je daar niks over zeggen.”
Wie wel promotie maakt, is trainer Dwight Lodeweges. Hij maakt de overstap naar eredivisionist FC Groningen.

Desespereert Nimmer in de media


"Een buitengewoon interessante geschiedenis. Zeker als die historie beschreven wordt door iemand met een knappe pen die journalistieke afstandelijkheid combineert met liefdevolle betrokkenheid."


- Bert Wagendorp, De Volkskrant


"Over het het wel en wee van het Zwolse profvoetbal, over al die anderen die ook een rol speelden, leest u anekdotes en avonturen in dit prachtige boek. Want je hoeft de Europa Cup niet te winnen om een boeiend tijdsbeeld over voetbal te componeren."

 - Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International

 "De schrijver deed uitgebreid onderzoek en sprak met vele trainers en spelers die vanaf 1954 betaald voetbal speelden in Zwolle. Roemruchte spelers  als Joop Schuman, de Joegoslaven Osim en Gardasevic, Rinus Israel, Foeke Booy en Henk Timmer worden met bijpassende verhalen beschreven. Net als trainers Fritz Korbach en Co Adriaanse."

 
- Arthur van den Boogaard, GPD-bladen